top of page
Black & White Rum Bottles mood shots gla

MultiTask

"een uitdagend project met een doel"

In dit project neem ik je mee door mijn werkproces en laat ik zien hoe ik grafisch ontwerp en illustratie combineer tot een complex resultaat. Ik daag mezelf ook uit door te beginnen zonder concreet plan.

Illustratie schets
In plaats van eerst een schets maken van een design, begin ik met het schetsen van de illustratie die op het product komt. Ik weet nog niet wat voor een product ik hiervan ga maken, maar dat is juist het leuke eraan. Ik wil graag een octopus illustreren omdat ik dit dier al een tijdje op mijn 'te illustreren lijstje' heb staan. Diepte vind ik ook belangrijk in mijn illustraties (zeker met de armen van de octopus) dus laat ik de kop van de octopus op de achtergrond zodat de armen naar voren en op je afkomen. Ik wil niet een doodnormale octopus illustreren dus heb ik hem een rol gegeven.

"Deze octopus is een zakenman die hard aan het werk is op kantoor en allemaal dingen tegelijk doet." 
Ik geef hem een rol papier met werk erop die hij aan het uitvogelen is, een stopwatch om de tijd bij te houden, een telefoon om zijn klanten te bellen en een hoge hoed en pijp om te laten zien dat hij een echte gentleman is. Ondanks dat hij zo chaotisch eruit ziet, is hij kalm omdat hij 8 armen heeft en dus alles onder controle heeft. Om een mooie verhouding te creëren, gebruik ik hiervoor de gulden snede (natuurlijke spiraal) die je kan zien in deze schets. 

DF Multitask Style guide illustratie ske

Illustratie uitwerking
Hieronder zie je een versneld filmpje hoe ik met vloeiende lijnen de schets overtrek. Dit filmpje bevat alleen de dikkere lijnen van de illustratie. De dunnere lijnen, die de illustratie structuur geven, voeg ik later toe zodat er een vintagestijl ontstaat. Ik kies voor deze stijl omdat ik het idee krijg om deze illustratie op een likeurlabel te gebruiken. Deze vintagestijl ga ik aanhouden voor dit project.

DF Multitask Style illustratie + vid.png
photoshop object.png

3D object
Nu ik de illustratie gerealiseerd heb, begin ik aan de schets voor het label.
Mijn eerste idee is om een normaal rechthoekig label te maken zodat deze op een standaard ronde likeurfles kan worden geplakt.
 
Ik ben niet tevreden met dit idee... 💤
 
Ik ga een eigen 3D likeurfles maken.
Zoals je links op het plaatje ziet, maak ik dit in Photoshop. De vorm van de fles geef ik acht zijdes omdat de octopus in mijn illustratie achtarmig is.
 
Deze 3D likeurfles maak ik af met een lange hals en een kurkdop.

Label schets
Van de fles kies ik drie zijdes waar het label wordt opgeplakt. Deze drie zijdes vouw ik uit tot een platte vorm en markeer ik de twee hoeken. Dit is handig met het schetsen van het label zodat ik weet waar het label de hoek om gaat.

Tijdens het schetsen van het label denk ik over veel dingen na.
Welke soort likeurfles wil ik ontwerpen? Welke naam geef ik dit product? Hoe zal de illustratie meespelen in het ontwerp?

Opeens krijg ik een idee!

"Octopussen leven in de zee. Welke mensen leven ook op zee en drinken veel likeur? Piraten!"

Piraten dronken veel rum omdat dit hun favoriete likeur was dus kies ik ervoor om deze likeur te gebruiken voor dit project.
Nu moet ik nog een naam verzinnen. De octopus in mijn illustratie is allerlei dingen tegelijk aan het doen. Hij is dus aan het multitasken. Ik noem deze rum daarom MultiTask.

Uiteindelijk kom ik op dit semi-komisch verhaaltje uit:

'Je zit op werk, je hebt het druk en moet nog veel dingen doen. Je neemt een glas van deze rum. Je voelt je opeens super soepel! Alsof je alles tegelijk kan doen net zoals de MultiTask octopus. Je gaat weer hard aan het werk zonder stress en alles lukt!' 

(Drink alleen onder toezicht van je werkgever.)

DF Multitask Style guide label sketch.pn

Logo ontwerp
Het MultiTask logo schets ik niet apart maar in het label zodat het gemakkelijker is om te zien of het logo wel bij het geheel past.

Het logo maak ik typografisch correct zodat het past bij de vintage stijl die ik wil aanhouden voor het label. Ik zorg er ook voor dat de letters van het logo bij de illustratie passen door vin-achtige ornamenten aan de letters toe te voegen.

mutitask logo.png
multitask logo 2.png
octo icon.png

octopus icoon
Ik maak ook een gouden munt met een octopus icoon erop. Dit icoon is een minimalistische versie van de geïllustreerde octopus. Ik maak dit omdat het handig is om een kenmerk te hebben voor deze rum. Dit kenmerk kan ook als icoon-logo worden gebruikt op kleinere oppervlaktes zoals op de dop.

Rondom het icoon staat de naam van deze rum. Bovenaan staat 'original' zodat je weet dat dit de orginele MultiTask rum is. (Ik verwerk stiekem ook mijn initialen erin.)

Label realisatie
Dit label wordt een complex design met veel kleine ideetjes en redenen die ik nu ga aanduiden.

De stijl van dit label houd ik vintage maar met een piratentwist. Ik kies hiervoor omdat rum een echte piratenlikeur is. De piratentijd begon vroeger rond het jaar 1650 dus zet ik dit jaartal (sinds MultiTask met het maken van rum begon, zgn.) tussen het logo. Er zitten ook twee klokwijzers tussen het logo die wijzen naar het jaartal 1650. De vorm van dit langwerpige label lijkt op de vorm van de achterkant van een piratenschip. Rondom deze vorm zit een piratenriem. Achter deze vorm zie je twee flappen van een jas die kapiteinen in het jaar 1650 droegen. Aan de bovenkant van het label bevindt zich een vorm dat lijkt op een Bi-Corne hoed die kapiteinen ook vroeger droegen, op deze vorm zit het welbekende piratensymbool (het doodshoofd). Aan de onderkant van dit label hangen er verschillende munten (vroeger hingen piraten verschillende soorten munten aan hun kleding).

In het midden zit de grote munt met het octopus icoon erop. De onderkant van dit label heeft ook dezelfde vorm als de onderkant van de piratenschepen. Onder het logo bevindt zich een reling van een balkon die ze vroeger aan de achterkant van hun schepen hadden (de geïllustreerde octopus schuilt onder deze reling). Verder voeg ik her en der ornamentjes toe om het gehele design consequent te maken.
 
Piraten hadden ook uitdrukkingen zoals:

'Drink this rum t' ease yer stress',
'Work like a cap'n, play like a pirate',
'If rum can't fix it, ye ain't usin' enough o' it'.

Deze uitdrukkingen zijn perfect voor deze rum, dus gebruik ik ze in het design.
Door al deze kleine toevoegingen en connecties met de illustratie heeft dit label een hoge kwaliteit gekregen.

DF Multitask Style guide explain label.p

typografie
De typografie houd ik in lijn met het MultiTask logo en de letters in de illustratie.
'Linux Libertine Capitals' gebruik ik voor grotere teksten.
'Gloucester Extra Condensed' gebruik ik voor de kleinere teksten zoals de piraten uitdrukkingen.

DF Multitask Style guide typography.png

Kleurkeuze
Ik wil graag twee rumversies maken van MultiTask, een witte rum en een zwarte rum. Dit wil ik doen omdat ik wil laten zien dat ik meerdere versies van een product kan maken. 

De witte en de zwarte rumsmaken zijn heel verschillend dus ze hebben veel contrast met elkaar. Door middel van kleurgebruik wil ik dit aantonen. 
Ik heb een schilderij gevonden uit 1920, gemaakt door Jean Leon Gerome Ferris. Dit schilderij bevat een gevechtsscène van piraat Blackbeard en luitenant Maynard. Maynard heeft een blauwe jas aan en Blackbeard heeft een rode jas aan. Deze kleuren zijn perfect voor de contrasterende MultiTask rumvarianten.

DF Multitask Style guide color.png
DF Multitask Black-Rum Label v5.png
DF Multitask White-Rum Label v1.png

Labels

Eindproduct
3D renders

White Rum Bottle light2-Recht.png
Black Rum Bottle light2-Recht.png
Black & White Rum Bottles-close up white
Black & White Rum Bottles-close up black
Black & White Rum Bottles cover-schuin.p
bottom of page